Menü:

Utoljára frissítve:

2020-04-06 11:55:34

Látogatók száma:GYENGÉNLÁTÓK RÉSZÉRE
A honlap a Wekerle Sándor Alapkezelő Egyházi és Nemzetiségi Támogatások Főosztálya Nemzetiségi Támogatások Osztályának támogatásával valósult meg.

HangostérképTámogatók

Határtalanul 2018


 A Határtalanul programban 2018-ban a Délvidéken jártunk

Projekt címe Hunyadiak nyomában a Délvidéken

Projekt kezdete 2018.06.16

Projekt vége 2018.12.31 

 A pályázat rövid összefoglalása: Hunyadiak nyomában a Délvidéken c programunkba elsősorban olyan történelmi helyekre  vittük el tanulóinkat, mely helyek kapcsolódnak Hunyadi Mátyáshoz és Hunyadi Jánoshoz. Illetve mely helyekről a történelem könyvekben is olvashatnak a tanulók. Fel szeretnénk hívni a figyelmüket arra, hogy a magyar történelemnek vannak nagyon kiváló hadvezérei és királyai, akikre mindig szükséges emlékeznünk. 

Délvidéki kirándulásunk első állomása Szabadka városa volt. Itt ismerkedtünk meg idegen vezetőnkkel, Faragó Zoltánnal. Először a ferencesek templomát mutatta meg nekünk a városból. Majd megtekintettük a szecessziós városházát, végigkorzóztunk a sétálóutcán ahol a kaptáros házat néztük meg majd a mézeskalácsházat, a magyar konzulátus épületével. Richle palota udvarán áthaladva tisztelegtünk Mátyás király egész alakos szobra előtt.

Szabadka látnivalói: photos.app.goo.gl/qRofExtMVyHZwCNa7

A temetőben meglátogatuk a '44-es vérengzés magyar áldozatainak állitott emlékfalát, az úgynevezett magyar siratófalat (ez a legnagyobb ilyen emlékmű Délvidéken).

Szabadkai temető:  photos.app.goo.gl/E1BiDvUXAAdqqopZ7

Ezután rövid séta volt a Palicsi-tó partján, ahol az egykori kedves kis fürdőváros mára már csak a régi monarchiabeli hirnevéből él.

 Palacsi-tó: photos.app.goo.gl/EJKy25BhY5JbFT8u7

 

 Továbbhaladva Csantavárre érkeztünk, ahol rövid templomlátogatást tettünk a délvidéki "Szent Péter Bazilikában"

Csantavér: photos.app.goo.gl/DucsLmjYYtbJg4gn6

2. nap: Reggeli után irány "Vajdaság" fővárosa, Újvidék.  Itt már csak szórványban él a magyarság és ott ahol egykor a magyarok és a németek többségben voltak, mára alig maradt 12000 fő magyar, akik küzdenek a megmaradásért. Viszont az épitészetben lépten nyomon belebotlunk a letűnt dicső századok emlékébe. Továbbhaladva érkeztünk meg Európa legnagyobb erőditményébe, a péterváradi erődbe. Itt megtekintettük a Dunakanyart a Tarcal lábánál.
 
Újvidék, Pétervárad:  photos.app.goo.gl/d5xghh5M2aBoMDCDA
 

Második nap délután megismertük szálláshelyünket, Tóthfalut közelebbről, így megtudtuk, hogy II. János Pál pápanak van ott szobra, illetve a Szentek és királyok parkja is itt van, a Délvidék legnagyobb turulmadara is ott van és a Délvidék kis makettje is itt található.


Tóthfalú: photos.app.goo.gl/p98ggs4gxMmg3mD77


3. nap:Harmadik nap volt egy nem tervezett programunk, Nagybecskerek. A Béga folyó partján fekvő város a Vajdaság Közép-bánsági körzetének székhelye. 2011-ben 76 511 lakosa volt, így a Vajdaság – Újvidék és Szabadka után – harmadik legnagyobb városa, s a legnagyobb város a Bánság szerbiai részén. Régen Torontál vármegye székhelye volt.
Nagybecskerek: photos.app.goo.gl/XMpzCC8Ls47ATpYK7
Irány Versec. Megtekintjük a verseci várat. Majd a gyönyörű neogótikus templomot végül megemlékezünk Herczeg Ferencről aki a délvidék Wass Albertja volt.
Versec: photos.app.goo.gl/qvJ6HuigtikLbCR69

Tovább haladva érkezünk a deliblátói homokpusztára, majd érkezés Európa legnagyobb sikvidékre épült várához Szendrőre érkezünk. Innét irány a szállás, Székelykeve.
Deliblato: photos.app.goo.gl/QkPqnWkxbagFY5cd6
Szendrő: photos.app.goo.gl/GTigpyscAAKiSqv88
4. nap: Reggeli után irány Belgrád, ahol a várossal ismerkedünk, majd Nándorfehérváron idézzük fel az 1456-os diadalt, itt is koszorúztunk.
Nándorfehérvár: photos.app.goo.gl/AKsBpidqiku8DWxg7
Zimonyban megtekintettük a milleniumi emlékművet, a Hunyadi tornyot. 
Zimony: photos.app.goo.gl/fjsHNevL6zMTt8Lt9